Hoe voed je je planten met hard water?

Planten kweken met hard leidingwater is mogelijk, maar er zijn een aantal uitdagingen die moeten worden aangepakt om de gezondheid en optimale groei van je planten te garanderen. Hard water bevat een hoge concentratie mineralen, vooral calcium en magnesium. Wanneer de concentratie calcium (Ca) te hoog wordt, begint het te reageren met fosfor (P). Beide elementen zijn nu niet meer beschikbaar voor de plant. Er zullen tekorten aan deze elementen ontstaan. Dus zelfs met een hoge calciumconcentratie kun je een calciumtekort krijgen.

Hoe Hard is jouw water?

De hardheid van leidingwater kan, afhankelijk van waar je woont sterk variëren. Deze kan worden ingedeeld in zacht, middelhard, hard en zelfs zeer slecht water. Je kunt bepalen welk type water er uit je kraan komt door het te meten met een EC-meter. Je kunt ook de website van je plaatselijke waterleverancier raadplegen. Maar de aanschaf van een EC-meter is een noodzaak, zeker als je de EC waard wilt optimaliseren.

Hoe om te gaan met hard water bij het voeden van je planten.

Met de Gen1:11-producten heb je volledige controle over elke watersamenstelling.

Met normaal water
Als je water gebruikt met een waarde van 0,4 EC tot 0,6 EC, gebruik dan Gen1:11 Solid Green en volg het voedingsschema. Zorg ervoor dat je de EC op het schema verhoogt met de EC van het water als deze hoger is dan 0,4 EC. Rond het EC-niveau van 0,6 bevindt je je in een overgangssituatie waarbij het nodig kan zijn om een combinatie van Gen1:11 Solid Green en Gen1:11 Solid Green Hard Water te gaan gebruiken.

Als je zacht water hebt?
Komt er zacht water uit je kraan? Gebruik je regenwater of gefilterd water met een EC van minder dan 0,4 EC? Gebruik dan Gen1:11 CalMag om het te verhogen tot een EC-waarde van 0,4 EC. Gebruik hiervoor een EC-meter. Ga dan verder met het groeischema en gebruik de Gen1:11 Solid Green.

CalMag calcium magnesium overal inzetbaar waar nodig
Solid Green Hard Water Solution te gebruiken bij hard water

Voor hard water
Gebruik voor hard water met een EC van 0,7 de Gen1:11 Solid Green Hard Water oplossing. Nogmaals, als de EC rond de 0,6 ligt, kan het nodig zijn om een combinatie van Gen1:11 Solid Green en Gen1:11 Solid Green Hard Water te gebruiken.

Voor extreem hard of zelfs slecht water
Extreem hard/slecht water met meer dan 0,8 EC bevat vaak andere zouten en chloriden naast de mineralen calcium, magnesium en ijzer. Natrium en chloriden zijn niet de elementen die je aan je planten wilt geven. We raden aan om dit water eerst te filteren. Osmose filtratie is de beste optie. Na filtratie zal het water een EC van ongeveer 0,1 EC hebben. Dit hangt af van de kwaliteit van het gebruikte filtersysteem. Maar het EC-niveau moet lager zijn dan 0,4 EC. Verhoog nu de EC van het gefilterde water tot 0,4 EC met Gen1:11 CalMag. Volg daarna het groeischema en gebruik Gen1:11 Solid Green.

Je planten zullen je vertellen of ze het naar hun zin hebben of niet.
Houd de gezondheid van je planten in de gaten: Let goed op je planten of ze een teken van een onevenwichtige voeding, toxiciteit of tekorten vertonen. Symptomen zoals bladverkleuring, verbrande bladpunten, slechte of achterblijvende groei kunnen op problemen wijzen. Als jonge en nieuwe bladeren geel kleuren, is er bijna zeker een calciumtekort.

Read your plants. Adjust as needed.

You are the creator

Wat te doen bij een tekort?
Soms is het nodig om eerst meteen snelle reactie te komen. Maak in dit geval een spray van Gen1:11 Solid Green. Meng 1 – 2 ml per liter met leidingwater. Besproei de plant van boven naar beneden met een fijne nevel. Doe dit niet in de volle zon/licht of wanneer planten in volle bloei staan. Corrigeer vervolgens je irrigatiepraktijken om verdere problemen te voorkomen.

 
Voor zacht water: Gebruik Gen1:11 CalMag om het startwater te verhogen tot een EC van 0,4 EC. Gebruik een gekalibreerde EC-meter voor een nauwkeurige meting.


Voor hard water: Als u Gen1:11 Solid Green Hard Water alleen gebruikt. Gebruik een combinatie met Gen1:11 Solid Green om het calciumgehalte te verhogen. Of, als u al een combinatie van Gen1:11 Solid Green en Gen1:11 Solid Green Hard Water gebruikt. Verhoog de verhouding tussen Gen1:11 Solid Green en Gen1:11 Solid Green Hard Water.


Met normaal water komt calcium/magnesiumtekort meestal niet voor. Het komt alleen voor als het schema niet goed wordt gevolgd, wat een tekort kan veroorzaken. Of als er een voedingsstoffenuitsluiting is opgetreden door een te hoge voedingsstoffenconcentratie als gevolg van overvoeding. Zorg ervoor dat je een gekalibreerde EC-meter gebruikt om de juiste EC-niveaus te meten.

Andere oorzaken van calciumtekort!
Calcium is een immobiel element en wordt door de plant getransporteerd door respiratieprocessen. Door te zorgen voor de juiste luchtstroom, vochtigheid en temperatuur kan dit proces optimaal verlopen. Als het niet optimaal is, zal het proces vertragen of zelfs helemaal tot stilstand komen. Het resultaat is een tekort aan immobiele elementen zoals calcium en ijzer. Onjuiste pH-waarden en onevenwichtigheden in voedingsstoffen zijn ook oorzaken die de calciumabsorptie kunnen verminderen. Calciumtekort is een van de meest voorkomende tekorten tijdens de groei. Het is dus belangrijk om calcium niveaus optimaal te behouden voor de beste resultaten.

Solid Green Calcium Magnesium en IJzer
biostimulants

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »