Voordelen van Biostimulanten in organo-minerale Meststoffen bij tomaten kweken

Het kweken van tomaten met vloeibare organisch-minerale voedingsstoffen is een efficiënte en effectieve methode om essentiële elementen te leveren voor een robuuste plantengroei en optimale fruitproductie. Dankzij de toegevoegd biostimulanten zullen je tomaten zich nog beter ontwikkelen, Wat resulteert in een grotere oogst met vruchten van betere kwaliteit. Deze gids biedt een stapsgewijze aanpak voor het kweken van tomaten met deze organo-minerale oplossingen, waarbij de voordelen en belangrijkste werkwijzen voor een succesvolle oogst worden beschreven.

Gen1:11 combineert organische en minerale elementen en zorgt zo voor een evenwichtig en compleet nutriëntensamenstelling voor tomaten. Door de toevoeging van biostimulanten wordt een optimale ontwikkeling van de plant gestimuleerd en versterkt het de weerstand tegen ziekten en stress. Bovendien verbetert het de vruchtkwaliteit aanzienlijk. Vruchten zijn groter, steviger en bevatten meer smaak en zijn langer houdbaar.

Gen1:11 maakt geen gebruik van synthetische PGR’s. Meer hierover lees je hier

Biostimulanten uit organische extracties

De organische extracten, ook wel biostimulanten genoemd, dragen bij aan de verbetering van de bodemstructuur en bevorderen een betere beluchting en waterretentie. Dit resulteert in een verbeterde wortelontwikkeling, opname van voedingsstoffen en algehele gezondheid van de plant.  De biostimulanten zorgen ook voor een snellere opname van voedingsstoffen. De snelle opname bevordert een robuuste groei, versnelt de bloei en leidt uiteindelijk tot een hogere opbrengst. De biostimulanten in de producten van Gen1:11 spelen een cruciale rol in het verbeteren van het vermogen van de plant om weerstand te bieden aan stressfactoren zoals droogte, extreme temperaturen en ziekten, wat resulteert in een veerkrachtiger gewas.

Het kweken van tomaten met vloeibare organo-minerale voedingsstoffen

Kies een substraat om in te kweken

Kies een goed doorlatend substraat, zoals een potmix rijk aan organisch materiaal, voor een stabiele basis voor tomatenplanten. Je kan ook voor een hydroponische kweek kiezen. Er zijn diverse hydroponic systemen met ieder zijn eigen voor en nadelen. Denk aan hydrokorrels, steenwol, kokosvezels, perliet, etc… Wij beperken ons hier tot het kweken op aarde.

Zaden ontkiemen

Begin eerst met het ontkiemen van je gekozen zaden in een kweekbakje. Je kan dit het beste in een speciaal daarvoor geproduceerd stek&zaaigrond doen. Deze zijn bij de meeste tuincentra’s te verkrijgen.  Er zijn echter nog vele methodes om je zaden te ontkiemen. Volg de aanwijzingen op de verpakking van je zaden of volg je eigen voorkeur. Zodra de zaailingen zich ontkiemt hebben een paar echte blaadjes hebben ontwikkeld, zijn ze klaar om verplant te worden in het door jou gekozen gekozen substraat.

Verplant de zaailingen en bereidt je eerste voedingswater.

Verplant de zaailingen voorzichtig in grotere potten of rechtstreeks in de tuingrond. Geef de zaailingen water met de voorbereide voedingsoplossing om een naadloze acclimatisatie te bevorderen. Meng de vloeibare organo-minerale voedingsstoffen volgens de instructies van het product. Pas de verdunningsverhouding aan op basis van het groeistadium van de planten en de gewenste voedingsconcentratie. In deze fase zullen de meststoffen voornamelijk de wortelgroei stimuleren. De toegevoegde biostimulanten zorgen ervoor dat je planten zich gezonder en stressbestendiger kunnen gaan ontwikkelen. Nu je de zaailingen verpot heb breekt de volgende fase aan in het groeicyclus. De vegetatieve fase

Kweken stekken zaailingen overplanten

De vegetatieve fase ook wel de groeifase genoemd

Gedurende deze fase zullen voornamelijk de wortels zich verder ontwikkelen en de plant zal zichtbaar in omvang gaan toenemen.  Richt je tijdens deze groeifase op een energieke ontwikkeling van de plant. Verwijder de onderste bladeren regelmatig om de luchtcirculatie te verbeteren en bodemziekten te voorkomen. Verwijder zijscheuten die concurreren met de hoofdstengel en richt de energie op de uiteindelijke fruitproductie. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en pak eventuele problemen direct aan. Door een gezonde vegetatieve fase te bevorderen, leg je de basis voor een productieve tomatenoogst. Bemest met de basis voedingsstoffen Gen1:11 Wholly Base en Gen1:11 Solid Green samen met de speciaal voor deze fase ontwikkelede Gen1:11 Rise Up. Doe dit volgens het groeischema zoals aangegeven bij de bijhorende vegetatieve fase.

De bloeifase breekt aan

De bloeifase breekt nu aan. De eerste knoppen beginnen zich te ontwikkelen. Geef tijdens de bloeifase van tomatenplanten prioriteit aan fosforrijke voedingsstoffen om een robuuste bloem- en vruchtontwikkeling te ondersteunen. Gebruik naast de vloeibare organisch-minerale basis meststoffen de speciaal ontwikkelde meststof Gen1:11 Early Flower met biostimulanten die de knopvorming stimuleren.  Zorg voor een constante vochtigheid, vermijd waterstress die de knopvorming kan belemmeren. Voldoende zonlicht, goed snoeien om de luchtcirculatie te verbeteren en een uitgebalanceerd voedingsschema bevorderen een gezonde bloem- en vruchtproductie van je tomatenplanten.

Het rijpen van de bloemen en vruchten

Om de vruchtrijping te verbeteren en grote, sappige tomaten te kweken, moet je zorgen voor voldoende kalium (kalium). Gebruik hiervoor de vloeibare organisch-minerale meststof Gen1:11 Bloom Big met een verhoogde kaliumconcentratie om de ontwikkeling en smaak van de vruchten te bevorderen. Gen1:11 Bloom Big bevat triacontanol, een natuurlijke groeistimulator voor planten, die de bloei en vruchtvorming nog meer te bevorderd. 

Ondersteun de plant door hem te staken of te kooien om het gewicht van de zich ontwikkelende vruchten te beheersen, breuk te voorkomen en een goede luchtcirculatie te behouden. Overweeg het uitdunnen van overmatig gebladerte om de energie naar de vruchtvorming te leiden. Door deze strategieën toe te passen, zorg je voor robuuste tomatenplanten die grote, smakelijke en sappige vruchten opleveren tijdens de rijpingsfase.

Controleren en aanpassen.

Controleer de planten regelmatig op tekenen van een tekort of teveel aan voedingsstoffen. Pas de concentratie of frequentie van de voedingsoplossing aan op basis van de gezondheid van de plant, het groeistadium en de omgevingsomstandigheden. Geef altijd voldoende water en zorg er altijd voor om voldoende  Calcium toe te voegen om neusrot te voorkomen. Dit is een aandoening die makkelijk bij tomaten kan ontstaan door gebrek aan vocht en calcium.

Conclusie

Kweken met Gen1:11 organisch-minerale voedingsstoffen biedt een veelzijdige en efficiënte aanpak voor het voeden van planten gedurende hun hele levenscyclus. Hiermee kan je de plantengroei optimaliseren en een overvloedige oogst van hoge kwaliteit garanderen. Vergeet niet om de methoden aan te passen op basis van de specifieke groeiomstandigheden. Omgevingsinvloeden kunnen de behoeften van je planten beïnvloeden.

Geniet van de vruchten van je arbeid als je rijpe en smakelijke tomaten oogst. Oogsten betekent de succesvolle voltooiing van de groeicyclus.

Create Your Own

biostimulants

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »