Bladvoeding

Over het toedienen van bladvoeding wordt al jaren gediscussieerd. Tegenstanders vinden over het algemeen dat de het ongemak van toedienen niet opweegt tegen de voordelen. Voorstanders van bladvoeding zijn van mening dat voedingstoffen efficiënter worden opgenomen via heb blad dan via de wortels. Waarop de tegenstanders weer aanvoeren dat het wortelgestel en niet de bladeren zijn ontworpen voor de opname van voedingstoffen.

Studies hebben echter aangetoond dat voedingsstoffen weldegelijk in vloeibare vorm worden opgenomen via de huidmondjes en bladschubben. Via de huidmondjes wordt voornamelijk Co2 (kooldioxide) opgenomen. Co2 is noodzakelijk voor fotosynthese(LINK). Maar ook voedingsstoffen kunnen via deze huidmondjes worden opgenomen. Maar de meeste opname van voedingsstoffen vindt plaats via de bladschubben. Het bladschubbenstelsel zit vol met kleine poriën die de voedingsstoffen opnemen en direct afgeven aan hun doelorganen. De plant zal hierdoor snel regeren op de aangevoerde voedingstoffen. Mede daarom is bladvoeding bij een gebreksverschijnsel aan te bevelen. De mobiliteit van de voedingsstoffen is onder meer afhankelijk van de oplosbaarheid van het concentraat, de molecuul grootte de elementen en of het organisch of anorganisch is. Organische oplossingen worden beter opgenomen dan anorganische.

Wij raden dan ook bij een Calciumgebrek naast de (tijdelijke) verhoging van Solid Green (Calcium, Magnesium en Ijzer) een foliar te maken van Solid Green (1 tot 2ml per Liter)

Toedienen van Bladvoeding.

Bladvoeding kan het beste tegen de avond gegeven worden wanneer de zon onder begint te gaan. Sproei nooit midden op de dag als de zon op z’n heetst is. Druppels die zich op het blad vormen werken als een soort van lens. Hierdoor kunnen je planten ‘verbranden’. Sproei daarom bij voorkeur aan het eind van de dag. Kweek je binnen onder een kweeklamp sproei dan bij voorkeur als het licht net uit gaat. De plant gaat dan in slaapstand. Je hebt ongeveer 15 minuten voordat de plant volledig in slaapstand gaat. Gebruik deze tijd om te sproeien. Je kunt ook eerder beginnen met sproeien als je je kweeklamp kunt dimmen. Hiermee boots je de zonsondergang na.

Sproei bij voorkeur met een hogedruksproeier met een fijne nevel. Sproei de plant volledig en licht. Hierdoor voorkom je dat er druppels gevormd worden en van de plant afloopt. Sproei niet als de plant in volle bloei staat of bij een hoge luchtvochtigheid. Bloemen en vruchten kunnen door een te hoog vochtgehalte gaan rotten. Het is aan te raden als je bladvoeding voor het eerst gebruikt eerst te testen op een klein oppervlak.

Bladvoeding is een welkome aanvulling.

Ook wij zijn van mening is dat bladvoeding wel degelijk kan bijdragen aan gezondere planten met meer opbrengst. Het is  geen vervanging van de  traditionele voedingsmethode via het wortelstelsel, maar een welkome aanvulling. Met name in periodes waarin er meer behoefte is naar bepaalde voedingsstoffen is het toedienen van bladvoeding aan te bevelen.

Zoals tijdens de vroege groeifase waarin er meer behoefte is aan bepaalde voedingsstoffen. In deze periode vindt er knopvorming en vruchtafzetting plaats. Door hierop in te spelen met de juiste aanvullende voedingstoffen zal er meer bloem- en vruchtafzetting plaats vinden. Dit resulteert in een uitbundigere bloei met meer bloemen en vruchten van een hogere kwaliteit.

Gen1:11 Foliar Bliss

Gen1:11 heeft er voor gekozen om een bladvoeding toe te voegen aan het assortiment. Gen1:11 Foliar Bliss. Deze is speciaal ontwikkeld voor de vroege bloeifase. Het gebruik van dit product raden wij aan voor het verkrijgen van een uitbundigere bloei. Gen1:11 Foliar Bliss bestaat volledig uit organische extracties. De unieke voedingstoffen verkregen uit deze extracties geven je plant een bloei-boost met meer knopvorming en vruchtafzetting.

Gen1:11 Foliar Bliss bevat de volgende extracties;

Equisetum Arvenses (Heermoes, Paardestaart); Bevat silicium. Boost de algehele gezondheid van de plant. Hierdoor wordt de plant weerbaarder tegen stressfactoren. Een gezonde plant kan al haar energie gebruiken voor verdere ontwikkeling van het gewas.

Medicago Sativa (Luzern, Alfalfa); Bevat onder andere triacontanol. Dit is een natuurlijk groei- en bloeistimulator die de vroege bloei een natuurlijk boost geeft.

Valeriaan; Een natuurlijke bloeistimulator die de vroege bloei stimuleert.

Aloe Vera; Heeft een stimulerende werking op de plant en verlaagt de waterspanning waardoor de  bladvoeding beter uitvloeit. Hierdoor is het beter opneembaar door het blad.

biostimulants

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »