Meststoffen. Wat zijn het, welke zijn er en welke zijn de beste?

Meststoffen spelen een cruciale rol in de kassenbouw. Door voedingsstoffen aan het substraat toe te voegen proberen we een optimale plantengroei te bevorderen. De wereld van meststoffen kan echter complex en divers zijn, met verschillende soorten die aan verschillende behoeften voldoen. Deze gids wil licht werpen op de belangrijkste verschillen tussen de belangrijkste soorten meststoffen.

Voor wat voor soort meststoffen kies je?

Inzicht in de wereld van meststoffen is cruciaal om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de te gebruiken producten. Of je nu kiest voor de snelle werking van anorganische meststoffen, de kwaliteitsvoordelen van organische opties of de keuze van een mix van beide, organisch met mineraal. Elk type dient een uniek doel bij het ondersteunen van de gezondheid van planten en het maximaliseren van opbrengsten. Door rekening te houden met factoren zoals de samenstelling van voedingsstoffen, afgiftesnelheden en toepassingsmethoden, kunt u de juiste meststof kiezen voor uw specifieke behoeften en bijdragen aan het algehele succes van je kweek.

Organo minerale meststoffen

Anorganische meststoffen

Anorganische meststoffen, ook bekend als synthetische meststoffen, worden vervaardigd door middel van industriële processen. Ze bevatten meestal geconcentreerde vormen van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de groei van planten en anorganische meststoffen zorgen voor een snelle en directe bron. Als de bemesting uitgebalanceerd worden toegepast dan geeft dit een resultaat met de hoogst mogelijk opbrengst. Je bent er immers verzekerd van dat je plant de juiste hoeveelheid, op het juiste moment krijgt toegediend.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn afgeleid van natuurlijke bronnen, waaronder plantaardig en dierlijk materiaal. Bekende voorbeelden zijn compost, mest, bloedmeel en beendermeel. Deze meststoffen geven langzaam voedingsstoffen af wanneer ze worden afgebroken, wat een duurzame en langdurige gezondheid van de bodem bevordert. Organische meststoffen dragen ook bij aan een betere bodemstructuur en waterretentie. Wil je in een korte tijd een zo hoog mogelijke opbrengst halen dan is dit niet de meest voor de hand liggende optie. Streef je naar een hogere kwaliteit van het eindproduct dan is dit voor jou waarschijnlijk de betere optie.

Organo-minerale meststoffen

Organo-mineral meststoffen ook bekend hybride meststoffen, combineren de voordelen van zowel organische als anorganische meststoffen en bieden een evenwichtige en veelzijdige oplossing voor plantenvoeding. Deze meststoffen integreren organisch materiaal, afkomstig van natuurlijke bronnen zoals planten, bomen en wieren, met minerale componenten die essentiële voedingsstoffen bevatten zoals stikstof, fosfor en kalium. Ze bieden een uitgebalanceerde mix van organische en anorganische voedingsstoffen, zodat planten een uitgebreide reeks essentiële elementen krijgen voor een optimale groei. De organische componenten dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur, waterretentie en microbiële activiteit, wat de gezondheid van de bodem bevordert.

De minerale componenten verbeteren de directe beschikbaarheid van voedingsstoffen, waardoor planten voedingsstoffen snel en efficiënt kunnen opnemen. De voedingstoffen verkregen uit organische toevoegingen leveren de plant gedurende langere periode unieke voedingsstoffen die niet uit minerale voedingsstoffen kan worden gehaald. Het betreft meestal een toevoeging van natuurlijke extracten die rijk zijn aan vitamines, aminozuren, koolhydraten, planthormonen, proteïne, enzymen etc…

Heb jij een keuze kunnen maken? Wij wel!

Wij maken absoluut de keuze voor Organo-Minerale meststoffen. En wij zijn niet de enige. Want de keuze voor het voeden met Organo-minerale meststoffen wordt steeds vaker gemaakt. Zeker bij binnenteelt. Zowel op kleine schaal als bij grote producenten die export producten kweken in grote kassen. Omdat er de zekerheid is dat de plant altijd de juiste voedingstoffen, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid krijgt. Dit wordt immers door de minerale toevoegingen gegarandeerd. En ter gelijker tijd wordt de kwaliteit in smaak, geur en houdbaarheid sterk verbeterd door de organische toevoegingen. Wat wil je nog meer!!!

En daarom gaat onze voorkeur uit naar het gebruik van Organo-minerale meststoffen. 
Wij van Gen1:11 adviseren Gen1:11 😊

De beste voeding voor je bloeiende planten en kruiden. Gen1:11
biostimulants

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »

Fotosynthese

Fotosynthese Fotosynthese is het proces waarbij groene planten, algen en sommige bacteriën lichtenergie omzetten in energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt voornamelijk

Lees verder »